För den som gillar Tord Nygrens bilderböcker med Sune i huvudrollen kommer nu fem titlar på tre samiska språk: syd, nord- och lulesamiska att finnas till försäljning. Allt som allt blir det 13 nya böcker på samiska språk. Det är Sameskolstyrelsen med kansli i Jokkmokk, som står bakom satsningen och böckerna kommer att finnas till försäljning vi nätet.

Det är en glädjens dag, säger tf. skolchef Annechatrin Brandén om boksläppen.

– Det är en stor brist på skönlitteratur på samiska och särskilt när det gäller barnböcker. Vi är från Sameskolstyrelsens sida verkligen glada över att vi fått extra pengar från Skolverket och Utbildningsdepartementet så att vi har kunnat genomföra det här projektet, säger Annchatrin.

– Jag hoppas att våra samiska barn, föräldrar och pedagoger kommer få stor glädje av de nya böckerna!

Översättningarna är gjorda med stor känsla och varsam hand för att så långt det är möjligt behålla Tord Nygrens berättarröst i de samiskspråkiga Sune-böckerna. Tord Nygren har moderniserat bilderna och gjort dem mer detaljrika i böckerna som nu finns i ny skepnad.

– Alla ska ha rätt att läsa böcker på sitt eget språk, och barnen är en viktig målgrupp, säger Nils-Henrik Sikku, en av stiftarna till Bágo čálliid searvi, samisk skribent och författarförening med kansli i Jokkmokk.
Följande titlar kommer att finnas tillgängliga på samiska. Sune måste sova – på sydsamiska. Den är tidigare översatt till nord- och lulesamiska. Sune vaknar tidigt, Sune har nya stövlar, Sune och stackars skadan och Sune letar och letar finns på syd-, lule- och nordsamiska. Böckerna på svenska har getts ut av Opal förlag och Sameskolstyrelsen är utgivare på samiska. Böckerna går att finna via internet och kan sökas bl.a. på http://www.bokus.com och www.sameskolstyrelsen.se. 

Översättare:
Elli-Risten Tuorda, lulesamiska
Sara Åström, sydsamiska
John E Utsi, nordsamiska
Författare: Tord Nygren
Projekt- och textredaktör: Katarina Pirak Sikku
Sättningsarbete: KulaCultura Publishing – Sámi girjelágádus
Originalutgivare på svenska: Opal förlag
Utgivare på samiska: Sameskolstyrelsen