Dearna (Tärnaby)

Dearnan saemienskuvle är en F-6-skola med fritidshem där vi även bedriver förskola. Tärnaby sameskola ligger centralt belägen i Tärnaby nära till natur och sjö. Skolans uppdrag att förmedla det samiska samhällets och urfolket samernas normer, värdegrund, tradition och kulturarv till eleverna genomsyrar den tematiska undervisningen. Skolan har en lugn och trygg arbetsmiljö där varje elev blir sedd och får lära och utvecklas utifrån sina förutsättningar. Skolan har egen kock som serverar god mat lagad på mestadels lokalproducerade produkter.

Skolan arbetar utifrån Läroplan för sameskolan, förskoleklass och fritidshem. Våra lärare på skolan är erfarna, utbildade och har lärarlegitimation samt kunskaper i samiska språk. Lärarna är engagerade i sitt jobb och vill att varje elev ska lyckas i skolan. Vi använder naturen och den fina skolgården som en del av den pedagogiska verksamheten. Utifrån tema deltar vi i olika projekt som Grön Flagg, Dans i skolan samt samarbetar med den kommunala skolan ämnesmässigt och vid olika aktiviteter.

Naestie Aarhskuvle i Tärnaby är en förskola som bedrivs i anslutning till och i samarbete med Tärnaby sameskola och fritidshem enligt avtal med Storumans kommun. Förskolan Naestie ligger centralt belägen i Tärnaby nära till natur och sjö. Förskolans verksamhet och pedagogik som utgår från Läroplan för förskolan  genomsyras av samiska traditioner med grund i den samiska kulturen där uterummet är det mest använda rummet. Genom leken utvecklas samiska som talspråk med tecken som stöd parallellt med barnens svenska språk.

Förskolans barngrupp är liten och två erfarna, legitimerade förskollärare ansvar för verksamheten. Personaltätheten skapar en trygg barngrupp där varje barn blir sett och får lära och utvecklas utifrån sina förutsättningar. På eftermiddagarna är skolans fritidsverksamhet integrerad i förskolans lokaler. Skolan har egen kock som serverar god mat lagad med samiska smaker på mestadels lokalproducerade produkter.

Kontakt

Jenny Andersson Rektor Dearna

095-41 00 28

Sameskolan i Dearna
Prästgårdsvägen 6A
920 64 TÄRNABY

Hittade du det du sökte?

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så kan vi återkoppla till dig.