• Svenska
  • Northern Sami

Utematlagning med sameskolans elever i Jokkmokk

Utematlagning med Sameskolans elever i Jokkmokk den 25 oktober

Fredagmorgon noll- gradigt och lätt snöfall. Elevgruppen hade fått information och tilldelats olika uppdrag av HK- läraren. En grupp skulle hugga ved och göra eld utomhus och en eld i en intilliggande koja. En grupp skulle börja med att skala, skiva och tärna ingredienserna till huvudrätten. En grupp skulle förbereda efterrätt.
Det var lite snö på utebord och sittbänkar, med gemensamma krafter borstade vi av snön och plockade upp ingredienser och eleverna satte sig ned på medhavda sittunderlag för att börja arbetet. Kort information av mig och HK– lärare om receptet och arbetsfördelningen, tvätt av händer och på med engångshandskar och sedan kom arbetet igång.
Receptet på huvudrätt var: Jokkmokkspanna; renskav, champinjoner, bacon, potatis, rödlök och grädde. Efterrätt: stekt banan med smält mjölkchoklad.
Kritiska moment för eleverna var att undvika skador med yxan, knivar och att bränna sig i eldslågorna. Skära renskav, rödlök och choklad som ville glida runt lite på skärbrädorna gav också en erfarenhet. Detta klarade eleverna mycket bra. Vi behövde inte plåstra om någon denna dag mer att en kille skar sig lite grann på snöskaren vid lek. Kocken handlede sedan eleverna i vilken ordning ingredienserna skulle läggas på murikkan. Eleverna fick turas om att bryna, rör om, krydda och så småningom lägga i lite grädde.
Under tiden Jokkmokkspannan puttrade så stekte vi tunna blodpannkakor i kojan och provade för gruppen en ny smaksättning att lägga gammeldags messmör på pannkakan. Detta var omtyckt. En diskussion uppkom vad eleverna har med sig när det åker ut på utflykt med familjen. Mjukt bröd, plättar och torrkött var det som kom upp.
Jokkmokkspannan blev lyckad i smak och konsistens. En elev sa att den var godare än den kocken gjorde på skolan. Slutligen värmde vi banan med choklad som hade lindats i folie och det tyckte eleverna var ett bra avslut för dagens utflykt. Gruppen plockade ihop och hjälptes åt att bära all utrustning till bilen för hemfärd och klockan var då 11.20.

Inköpsbehov (inför nästa utematlagningstillfälle) så att eleverna kan vara behjälpliga att transportera utrustning.
• Mindre plastbackar för transport av ingredienser och övrig utrustning (ej kartonger de blir blöta under dagen)
• Ryggsäck
• Mindre plastdunkar med kran för vatten. Ca 6 – 10 liter
• Kokkärl med handtag (att använda över öppen eld) 3 – 5 liter

Sunna- Kajsa Israelsson, kostekonom